Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 61-72 van 161

Pagina's
Sorteer op:
Wat zijn windpokken?

Wat zijn windpokken?

Windpokken, ook wel waterpokken of varicella genoemd, worden gekenmerkt door jeukende rode bultjes die overal op het lichaam voorkomen. Oorzaak is een infectie met het varicella-zoster-virus en windpokken zijn erg besmettelijk. Bijna iedereen krijgt als kind windpokken. Het is een typische kinderziekte.

Immuniteit

Immuniteit

De beste verdediging tegen griep, keelonsteking,…is ze te voorkomen. Om je immuunsysteem te boosten zijn er enkele natuurlijke oplossingen.

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

Goed voor jou én het milieu. Ken jij de nieuwe voedingsdriehoek al?

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand. 

Wat is tuberculose?

Wat is tuberculose?

Tuberculose (TBC of TB), vroeger ook wel de tering genoemd, is een erg besmettelijke infectieziekte die voornamelijk de longen treft. TBC kan ook andere delen van het lichaam aantasten, zoals de botten of de nieren, maar enkel longtuberculose is besmettelijk.

Seizoensdepressie

Seizoensdepressie

Wanneer de herfst eraan komt met zijn verkorte, donkere en regenachtige dagen, krijgt ons gemoed het wat harder te verduren. Om het moreel op te krikken bestaan er oplossingen. Ga gerust eens kijken in de apotheek.

Angst

Angst

Angst is een normale reactie van het lichaam, wanneer je blootgesteld wordt aan een gevaarlijke situatie. Sommige personen zijn voortdurend of overdreven bang. De angst verstoort hun leven. Je kan hier spreken van een angststoornis.

Wat is herpes zoster?

Wat is herpes zoster?

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, hetzelfde virus als bij windpokken. Zelfs nadat de windpokkeninfectie voorbij is, blijft het virus jarenlang in je zenuwstelsel en kan het opnieuw geactiveerd worden als herpes zoster.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel die diarree, constipatie, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. 

Artrose & kurkuma

Artrose & kurkuma

Artrose is een kwaal die we aanvaarden omdat die jammer genoeg deel uitmaakt van de ouderdomsverschijnselen. Hoewel men het kraakbeen niet jonger kan maken, kan men de pijn behandelen en de vooruitgang van de ziekte afremmen. 

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Glucosesensors bieden diabetespatiënten meer levenskwaliteit

Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden. In UZ Leuven en het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola deelden patiënten met diabetes type 1 en zorgverleners hun ervaringen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Wat zijn hoofdluizen?

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze en bloedzuigende insecten. Ze leven in het haar op je hoofd en voeden zich met het bloed van de hoofdhuid.

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie

Vandaag lijken gluten publieke vijand nummer één van ons dieet te worden. Toch zijn artsen het erover eens, het is gevaarlijk om gluten uit je dieet te verbannen zonder medisch advies!

Pagina's